Maksamattomat laskut ovat suuri haaste mille tahansa yritykselle. Niiden perintä vie aikaa ydinliiketoiminnan pyörittämisestä ja heikentää samalla yrityksen kassavirtaa . Tässä blogissa käymme läpi, miksi perinnän ulkoistaminen asiantuntevalle perintätoimistolle voi olla yritykselle paras ratkaisu, etenkin silloin, kun perintä ei etene omilla maksumuistutuksilla.
Miksi perintä ei aina etene toivotusti?
Jokaiselle yrittäjälle on varmasti tullut vastaan tilanteita, joissa asiakas ei omien maksumuistutusten jälkeen vieläkään ole aikeissa maksaa laskua. Erityisesti suuret maksamattomat vuokrat ja liiketoimitilojen vastikkeet voivat olla monelle yritykselle haaste, joka vie aikaa ja resursseja. Maksamattomuuden taustalla voi olla useita syitä: velallinen on voinut kohdata taloudellisia vaikeuksia, hänellä voi olla yksinkertaisesti kiire eikä ole huomannut laskua tai laskun kanssa on jotain muita epäselvyyksiä. Ne voivat olla esimerkiksi erimielisyyksiä palvelun tai sopimuksen tulkinnassa.
Pitkään jatkuneet viivästykset voivat johtaa kassavirran heikkenemiseen ja siksi on syytä ottaa ajoissa perintätoimistoon yhteyttä. Perintätoimisto voi ottaa hoitaakseen koko prosessin ja varmistaa, että saatavat peritään tehokkaasti. Ulkoistaminen antaa yritykselle mahdollisuuden keskittyä omaan liiketoimintaansa ja välttää lisähuolia maksamattomista laskuista.
Perintätoimisto saa asiakkaan kiinni
Yrittäjälle yhdenkin laskun perintä voi olla melkoinen haaste. Kun asiakas ei vastaa eikä laskua saada maksuun, perintäprosessi voi tuntua loputtomalta. Yrittäjä voi yrittää tavoittaa asiakasta useita kertoja, mutta usein yhteydenotot jäävät ilman vastausta tai asiakas voi antaa tyhjiä lupauksia maksamisesta. Usein asiakkaalla on huono hetki tai lasku on juuri menossa maksuun, mutta jää kuitenkin lopulta hoitamatta. Sähköpostitse lähetetyt viestit ja maksumuistukset voivat helposti hukkua muun postin joukkoon, jolloin yritys joutuu lähettelemään niitä useamman kerran.
Tämä on vapaaehtoista perintää, jonka yrittäjä aloittaa usein itse, kun saatavan eräpäivä on mennyt.
Vapaaehtoinen perintä ja yhteydenottoperintä
Vapaaehtoinen perintä tarkoittaa perinnän prosessia, jossa toimeksiantaja yrittää saada suorittamattomat saatavat perityksi ilman oikeudellisen perinnän toimenpiteitä. Tämä sisältää siis toimeksiantajan itse lähettämät maksumuistutukset, perintätoimiston maksuvaatimukset sekä yhteydenottoperinnän. Tämä on tehokas keino saada maksamattomat vuokrat tai vastikkeet suoritetuksi vapaaehtoisesti.
Yhteydenottoperinnän tarkoituksena on saada velallinen maksamaan saatavat ilman, että perintä menee oikeudellisiin toimenpiteisiin, kuten haastehakemuksiin tai konkurssihakemuksiin. Se on siis osa vapaaehtoista perintää ja voi olla tehokas tapa hoitaa maksamattomia saatavia silloin, kun pelkkä kirjallinen muistutus ei riitä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi puhelimitse, jolloin perintätoimisto tai yritys voi keskustella velallisen kanssa suorittamattoman saatavan maksusta. Puhelussa voidaan myös neuvotella maksusuunnitelmasta, jos velallinen ei pysty maksamaan kokonaissummaa kerralla. Toinen tapa on sähköpostitse tapahtuva yhteydenotto, jossa muistutetaan velalliselle maksamatta olevista laskuista ja annetaan ohjeet maksamisen järjestämiseksi.
Tavoitteena on aina löytää ratkaisu velan maksamiseen ilman, että tilanne eskaloituu oikeudellisiksi toimenpiteiksi. Tavoitteellinen yhteydenotto voi siis olla olennainen osa perintäprosessia, sillä siinä pyritään löytämään molemmille osapuolille sopiva ratkaisu, kuten maksusuunnitelma tai osamaksu. Perintätoimiston asiantunteva lähestymistapa ja kokemus voivat tehdä neuvotteluista sujuvampia ja vähemmän tunteellisia kuin yrityksellä, joka on suoraan osallisena perintätilanteessa. Velallinen saattaa olla halukkaampi keskustelemaan maksujärjestelyistä perintätoimiston kanssa, koska ulkopuolinen ammattilainen voi tuoda tilanteeseen neutraalimman ja ratkaisukeskeisemmän näkökulman. Tämä puolestaan helpottaa maksusuoritusten saamista ja takaa yritykselle saatavien kotiutumisen.
Perintä etenee oikeudelliseen perintään
Mikäli vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, voidaan asiassa edetä oikeudelliseen perintään. Oikeudellinen perintä tarkoittaa prosessia, jossa velkoja vie asian oikeuteen saadakseen virallisen tuomion velan maksamisesta. Tällöin velkoja voi hakea velkomustuomiota käräjäoikeudelta, ja tarvittaessa käynnistää konkurssiperinnän yrityssaatavissa. Oikeudelliset toimenpiteet voivat myös sisältää velkojen siirtämisen ulosottoon, jossa ulosottoviranomaiset huolehtivat perinnästä.
Miten tämä perinnän vaihe aloitetaan käytännössä? Vapaaehtoisen perinnän jälkeen perintätoimisto ottaa asiassa seuraavat askeleet. B.plan lähettää toimeksiantajalle vapaaehtoisen perinnän päätteeksi jatkotiedustelun, jossa ilmoitetaan kaikki toimeksiannon tapahtumat ja annetaan selvitys velallisen luottotiedoista. Jatkotiedustelussa esitetään myös suositeltavat oikeudelliset toimenpiteet, jotka voivat olla esimerkiksi haastehakemus tai konkurssiperintä, riippuen tilanteesta. Tämä vaihe on tärkeä, sillä oikeudelliset toimenpiteet voivat tarjota tehokkaan keinon saatavien perimiseen, mutta niihin liittyy myös tiettyjä kuluja ja aikaa vievyyttä.
Jatkotiedustelu antaa toimeksiantajalle selkeän kuvan siitä, miten perintä etenee ja mitä toimenpiteitä seuraavaksi suositellaan tilanteen ratkaisemiseksi.
Jos haluat lukea lisää perinnän vaiheista ja mitä tarvitaan perinnän aloittamiseksi tarvitaan lue meidän blogi vastikkeiden ja vuokrien perinnästä
Perinnän ulkoistamisen hyödyt yrityksille
Perintätoimistoilla on kaikki tarvittavat työkalut perinnän eri vaiheesiin valmiina ja pitkän kokemuksen myötä saatavan perintä on tehokasta. B. planilla hoidamme perintäprosessin alusta loppuun ja olemme asiakkaan tukena koko perintäprosessin aikana. Pyrimme aina siihen, että saatavat saadaan kotiutettua mahdollisimman vaivattomasti ja asiakas pystyy keskittymään omaan liiketoimintaansa ilman suurempia huolia.
Ulkoistaminen myös vähentää riskejä ja optimoi kassavirtaa. Maksamattomien saatavien jääminen roikkumaan voi hidastaa yrityksen taloudellista liikkuvuutta. Kun perintä hoidetaan tehokkaasti ja ajoissa, se mahdollistaa paremman kassavirran ja taloudellisen vakauden. Tämän ansiosta yritys pystyy investoimaan kasvuun ja kehitykseen, sen sijaan että se käyttäisi resurssejaan perintään.
Lisäksi perintätoimiston käyttäminen voi myös suojata yrityksen asiakassuhteita. Vaikka perintä voi joskus olla kiusallista, asiantunteva perintätoimisto hoitaa asian asiallisesti ja kunnioittaen, jolloin asiakassuhteet pysyvät ehjinä ja turhia konflikteja ei synny. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi hyvästä vuokralaisesta ei kannata luopua tilapäisten maksuhäiriöiden vuoksi. Jos velallisella on ollut hyvät maksukäytännöt aiemmin, perintätoimiston avulla voidaan löytää ratkaisu, joka auttaa häntä selviytymään hetkellisistä taloudellisista vaikeuksista ilman, että vuokrasuhde katkeaa.
Toimeksiannon jättäminen
Meillä B.planilla perinnän ulkoistaminen on joustavaa – voit jättää yksittäisiä toimeksiantoja ilman sitoutumista kuukausi- tai vuosisopimuksiin. Toimitamme perintähinnaston toimeksiantajalle etukäteen, ja perintälain mukaiset perintäkuluja peritään ensisijaisesti velalliselta. Tavoitteemme on tarjota asiakaslähtöisiä ja tehokkaita perintäratkaisuja, jotka auttavat yrityksiä saamaan saatavat perittyä ilman tarpeetonta byrokratiaa ja sitoutumista pitkiksi ajoiksi.
Apua saatavien perintään
Kun tarvitset tehokasta ja asiantuntevaa apua maksamattomien vuokrien tai vastikkeiden perintään, ota B. planin perintäpalvelut avuksesi. Tarjoamme asiakkaillemme nopeaa ja asiakaslähtöistä palvelua, joka auttaa kotiuttamaan suorittamattomat saatavat ilman turhia viivästyksiä. Ota yhteyttä tai varaa suoraan aika ja jätä huoli perinnän toteuttamisesta meille.