Perintäprosessi ei aina etene samalla tavalla, sillä jokainen tilanne on yksilöllinen. Kun lasku tai muu saatava jää maksamatta, on velkojalla oikeus käynnistää perintätoimi. Perintä etenee vaiheittain – ensin velalliselle lähetetään maksumuistutus saatavasta ja jos maksua ei saada, siirrytään maksuvaatimuksen lähettämiseen sekä tarvittaessa yhteydenottoihin, luottotietojen tarkistukseen sekä oikeudelliseen perintään.
Toimeksiannon jättäminen
Toimeksiannon käynnistämiseksi tarvitaan tiedot velkojasta ja velallisesta sekä yksityiskohtaiset tiedot saatavasta. Yleensä tämä tarkoittaa kopiota alkuperäisestä laskusta tai muusta velan perusteena toimivasta asiakirjasta. Jos perintä koskee vuokra- tai vastikesaatavaa, tulee toimeksiantajan toimittaa erittely maksamattomista vuokrista tai vastikkeista, niiden summista, eräpäivistä ja saaduista osasuorituksista. Vastike- tai vuokrareskontra on tähän toimiva asiakirja, sillä se selkeyttää, miltä osin velkaa on maksamatta.
Vapaaehtoinen perintä
Vapaaehtoinen perintä tarkoittaa velan perimistä ilman oikeudellisia perintätoimenpiteitä. Perintä etenee vaiheittain: ensin lähetetään maksumuistutus ja tarvittaessa maksuvaatimus. Tyypillisesti velka siirretään ammattilaisen perittäväksi maksuvaatimusvaiheessa, mutta perintätoimistolle voi jättää saatavia myös maksumuistutuspalveluun. Jos velkaa ei saada perityksi perintäkirjeillä, voidaan velalliseen olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Vapaaehtoisen perinnän tavoitteena on saada maksu tai sopimus maksujärjestelystä vapaaehtoisesti, ilman oikeudellisia perintätoimia.
1. Maksumuistutus
Ensimmäinen perintävaihe on maksumuistutus, joka on velkojan tai perintätoimiston huomautus maksamattomasta saatavasta. Siinä ilmoitetaan velkojan ja velallisen tiedot, velan suuruus, viivästyskorko, muistutuskulut sekä maksutiedot.
Kuluttajavelallisen kohdalla maksumuistutuksen lähetyspäivästä on pitänyt kulua 14 päivää ennen kuin saatava voidaan siirtää perintään. Muut kuin kuluttajasaatavat voidaan siirtää perintään 10 päivää muistutuksen lähetyspäivän jälkeen. Maksumuistutuksesta voidaan periä enintään 5 euroa kuluttajavelallisilta ja yritysasiakkailta 12 euroa.
2. Maksuvaatimus
Jos maksumuistutus ei johda suoritukseen, voidaan lähettää maksuvaatimus. Maksuvaatimuksessa esitetään erittely koko perittävästä velasta, sen viivästyskorosta ja perintäkuluista sekä maksutiedot. Lisäksi ilmoitetaan siitä, kehen ottaa yhteyttä, jos haluaa huomauttaa perittävästä saatavasta tai sopia maksujärjestelystä.
Jos toinen maksuvaatimus lähetetään, saa siitä periä enintään puolet ensimmäisen vaatimuksen kulusta. Perintäkulut määräytyvät saatavien perintää säätelevän Laki saatavien perinnästä (513/1999) mukaisesti.
3. Yhteydenottoperintä
Mikäli maksua ei saada maksuhuomautuksella tai maksuvaatimuksella, voidaan velallista tavoitella puhelimitse tai sähköpostilla suorituksen saamiseksi. Tarkoituksena on selvittää mahdollisuutta velan maksamiseen tai sopia maksusuunnitelmasta. Jos velallinen sitoutuu maksamaan velan osissa, syntyy maksuohjelmasta perintälain mukaiset lisäkustannukset.
4. Luottotietojen tarkistus ja jatkotiedustelu toimeksiantajalle
Jos velallista ei tavoiteta tai vapaaehtoista suoritusta ei saada, voi perintätoimisto ehdottaa velkojalle oikeudellisia toimenpiteitä. Ennen tätä tarkistetaan velallisen luottotiedot ja lähetetään jatkotiedustelu, jossa velkojalle suositellaan sopivaa etenemistapaa, kuten haastehakemusta tai konkurssiperintää.
Pohditko, miten edetä asiakkaan maksamattoman laskun kanssa? Ota yhteyttä B.planiin.
Oikeudellinen perintä
Oikeudellinen perintä käynnistetään, kun vapaaehtoinen perintä ei ole tuottanut tulosta. Velkoja voi hakea velkomustuomiota käräjäoikeudelta tai aloittaa konkurssiperinnän. Tuomion perusteella velka voidaan siirtää ulosottoon tai jatkaa asiaa konkurssiperinnällä. Velalliselle syntyy maksuhäiriömerkintä, kun käräjäoikeus antaa velkomustuomiosta ratkaisun.
1. Haastehakemus ja ulosotto
Jos velkaa ei saada perittyä vapaaehtoisesti, velkoja voi hakea käräjäoikeudelta tuomiota velan maksamisesta. Tämä tehdään vireillepanemalla haastehakemus. Käräjäoikeus toimittaa haasteen velalliselle, jolla on mahdollisuus vastata haasteeseen määräajassa.
Mikäli vastausta ei tule ja velallinen ei suorita saatavaa haasteen käsittelyn aikana, tuomio annetaan yksipuolisena. Tuomio voidaan tämän jälkeen toimittaa ulosottoon täytäntöön pantavaksi, jonka jälkeen käynnistyvät ulosottotoimenpiteet. Jos velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi, syntyy tästä varattomuusmerkintä velallisen luottotietoihin.
2. Konkurssiperintä
Yrityssaatavien oikeudellisessa perinnässä voidaan edetä konkurssiperinnällä, joka käynnistyy konkurssiuhkaisen maksukehotuksen laadinnasta ja sen käsittelystä käräjäoikeudessa. Maksukehotuksen tiedoksianto kestää yleensä muutamista viikoista muutamaan kuukauteen.
Jos velkasaatavaa ei makseta maksukehotuksessa annetussa määräajassa, velallisyritystä voidaan hakea konkurssiin. Konkurssiuhkaisesta maksukehotuksesta ei muodostu maksuhäiriömerkintää, vaan se tulee ainoastaan asianomaisten tietoon. Konkurssihakemuksesta sekä konkurssiin asettamisesta jää merkintä velallisen luottotietoihin.
Konkurssiperintä on viimeinen askel, jonka avulla velallisen varat voidaan lopulta jakaa velkojien kesken.
Tarvitsetko asiantuntevaa apua perintään?
B.plan on perinnän asiantuntija, joka auttaa yrityksiä kotiuttamaan saataviaan tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti.
Pitkän kokemuksemme ansiosta löydämme kannattavimmat ratkaisut tilanteisiin, joissa maksut ovat viivästyneet tai perintä vaatii asiantuntevaa otetta – olipa kyse vapaaehtoisesta tai oikeudellisesta perinnästä, tai perintään liittyvistä yleisistä kysymyksistä.
Kun haluat varmistaa, että perintää hoituu tehokkaasti, ota yhteyttä B.planiin.