Vastike- ja vuokrasaatavien perintä voi olla haastavaa, mutta oikealla lähestymistavalla velkoja voi tehokkaasti hallita maksamattomia vastike- ja vuokrasaatavia. Nopea reagointi ja asiakaslähtöinen toimintasuunnitelma ovat avainasemassa maksuviivästysongelmien ratkaisemisessa. Tässä blogissa tarkastelemme, mitä vuokranantajan tai taloyhtiön kannattaa tehdä, jos vuokrat tai vastikkeet jäävät maksamatta, ja miten näiden perintä etenee.
Vuokrien tai vastikkeiden perintä – mitä tehdä, jos vuokra tai vastike jää maksamatta?
Maksun viivästyminen voi johtua monista syistä, kuten inhimillisestä virheestä, vuokralaisen tai osakkaan muuttuneesta elämäntilanteesta tai tilapäisistä taloudellisista vaikeuksista. Vuokrien ja vastikkeiden perintä kannattaa aloittaa heti, kun maksamattomia saatavia alkaa kertyä. On tärkeää, että velkoja seuraa vuokra- ja vastikemaksuja säännöllisesti – jos suorittamattomia vuokria tai vastikkeita on erääntynyt useammalta kuukaudelta, omat maksumuistutukset eivät tehoa tai maksuviivästykset ovat toistuvia, on asia hyvä siirtää ammattilaisen hoidettavaksi.
Miten perintä etenee?
Perintä etenee vaiheittain. Aluksi käytetään vapaaehtoista perintää, kuten maksuvaatimusta ja yhteydenottoperintää, ja velallisen kanssa voidaan neuvotella vapaaehtoisesta maksusuunnitelmasta. Jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, voi kuvaan astua oikeudellinen perintä, jossa perintätoimisto hakee velkojan puolesta maksamattomasta velasta tuomion käräjäoikeudelta. Tuomion mukainen velka voidaan siirtää tämän jälkeen ulosottoon ulosmitattavaksi.
Perintätoimisto auttaa vuokranantajaa navigoimaan oikeudellisen perinnän eri vaiheissa ja tuo asiantuntevuutta koko perintäprosessiin. Perintätoimisto myös auttaa vuokralaisen maksukyvyn selvittämisessä sekä hakee tarpeen vaatiessa vuokrasopimuksen purkua ja vuokralaisen häätöä kohteesta.
Vapaaehtoisen perinnän tavat
Vapaaehtoinen perintä tarkoittaa perinnän prosessia, jossa vuokranantaja yrittää saada suorittamattomat saatavat perityksi ilman oikeudellisen perinnän toimenpiteitä. Tämä sisältää esimerkiksi vuokranantajan itse lähettämät maksumuistutukset, perintätoimiston maksuvaatimukset sekä yhteydenottoperinnän, ja on usein tehokas keino saada maksamattomat vuokrat tai vastikkeet suoritetuksi vapaaehtoisesti.
Toisinaan vuokranantajan oma tiedustelu voi riittää ja herätellä vuokralaista korjaamaan tilanteen tai auttaa saamaan vuokranmaksut hallintaan. Jos oma maksumuistutus tai yhteydenotto ei kuitenkaan tuota tulosta ja vuokrat tai vastikkeet jäävät edelleen suorittamatta, kannattaa asia siirtää perintätoimiston hoidettavaksi. Tällöin perintä etenee ammattilaisten käsissä ja vuokranantaja tai taloyhtiö voi keskittyä muihin liiketoimintaan liittyviin asioihin.
Vapaaehtoisesta perinnästä kohti oikeudellista perintää
Maksamattomasta vuokrasta tai vastikkeesta ei ole lain perusteella pakollista lähettää vuokralaiselle tai osakkaalle maksumuistutusta. Tämä johtuu siitä, että vuokra- ja vastikesaatavat ovat jatkuvasti erääntyvää saatavaa, jonka määrä ja eräpäivä ovat etukäteen vuokralaisen tai osakkeenomistajan tiedossa. Maksumuistutus voidaan kuitenkin lähettää tai saatavat voidaan siirtää heti niiden eräännyttyä perintätoimiston perittäväksi.
Toimeksiantaja voi vaikuttaa perinnän nopeuteen – B. planin Normaaliperinnässä velalliselle lähetetään kaksi maksuvaatimusta, kun taas Nopeassa perinnässä lähetetään vain yksi maksuvaatimuskirje. Vapaaehtoisen perinnän toimenpiteillä velalliselta pyritään saamaan vapaaehtoinen suoritus velkaan tai kirjallinen sopimus maksujärjestelystä, jossa velka suoritetaan osissa. Jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, voidaan asiassa edetä oikeudelliseen perintään: B. plan lähettää toimeksiantajalle vapaaehtoisen perinnän päätteeksi jatkotiedustelun, jossa ilmoitetaan toimeksiannon tapahtumat, annetaan selvitys velallisen luottotiedoista ja ehdotetaan toimeksiantoon soveltuvaa oikeudellisen perinnän jatkotoimenpidettä.
Oikeudellinen perintä ja miten voidaan periä ulosoton kautta?
Oikeudellinen perintä käynnistyy haastehakemuksen vireillepanolla, jossa vuokranantaja voi vaatia maksamattomien vuokrien lisäksi haasteen käsittelyn aikana erääntyviä vuokria tai vastikkeita tuomion antopäivään saakka. B. plan tiedustelee toimeksiantajalta kaikkia käsittelyn aikana erääntyneitä saatavia, kun käräjäoikeus on antamassa asiassa tuomiota, jolloin näitä ei tarvitse ilmoittaa haasteprosessin aikana erikseen. Haastehakemuksessa voidaan toimeksiantajan halutessa vaatia myös vuokrasopimuksen purkua sekä velallisen häätöä vuokrakohteesta.
Häätö ja maksamattomien saatavien ulosmittaus täytäntöönpannaan ulosotossa toimittamalla käräjäoikeuden tuomio ulosottoon ulosottohakemuksen yhteydessä. Tämän jälkeen ulosottoviranomainen huolehtii velkasaatavan perimisestä vuokralaiselta tai osakkaalta. Ulosottoviranomainen myös täytäntöönpanee häädön, eli käynnistää häätöön liittyvät toimenpiteet. Häädön voi halutessaan jättää täytäntöönpanematta ja se voi olla suositeltavaa, jos nykyinen vuokralainen suorittaa erääntyneet saatavat ja saa vuokranmaksunsa hallintaan.
Vastikesaatavissa taloyhtiö voi harkita haltuunottotoimenpiteitä, joita toteutetaan pääsääntöisesti taloyhtiön toimesta. Haltuunottotoimenpiteistä tulee ilmoittaa B. planille erikseen – tällöin kesken olevat perintätoimenpiteet viedään loppuun ja toimeksiannon perintä päätetään siten, että oikeudet perittävään velkaan siirtyvät takaisin toimeksiantajalle.
Perintätoimiston rooli ja ajoitus
Perintätoimisto on vuokra- ja vastikesaatavien perinnässä keskeisessä roolissa, sillä se tuo perinnän toteuttamiseen asiantuntemusta ja tehokkuutta. Vuokranantaja voi siis päättää milloin perintä siirretään ammattilaisille, mutta nopea reagointi maksamattomiin vuokriin tai vastikkeisiin on avainasemassa parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Usein vuokranantajat lykkäävät perintätoimiston käyttöä turhan pitkään, vaikka varhainen perintäänsiirto voisi estää suurempia luottotappioita. Jos vuokralaisella tai osakkaalla on usean kuukauden vuokrat tai vastikkeet maksamatta, saatavien maksuun sekä huoneistoon liittyvät riskit kasvavat ja mahdollisuus saatavien vapaaehtoiseksi perimiseksi pienenee.
Perintätoimisto voi myös hoitaa koko perintäprosessin puolestasi, mikä säästää aikaa ja vaivannäköä. Perintätoimistonrooli korostuu erityisesti silloin, kun vuokralainen tai osakas ei ole reagoinut maksumuistutuksiin, kyse on suurista tai pidemmältä ajalta maksamatta jääneistä vuokra- tai vastikesaatavista, tai asiassa halutaan purkaa vuokrasopimus ja häätää vuokralainen vuokrakohteesta.
Mitä tietoja tarvitaan vuokran tai vastikkeen perintään?
Perintätoimiston tehokas työskentely edellyttää, että kaikki tarvittavat tiedot on toimitettu oikein ja ajantasaisesti.Vuokra- ja vastikesaatavien perintään tarvitaan seuraavat tiedot:
- Velkojan ja velallisen tiedot.
- Kopio allekirjoitetusta vuokrasopimuksesta.
- Tiedot maksamattomista vuokrista tai vastikkeista, vuokran tai vastikkeen määrä ja eräpäivät, löytyvät yleisesti vuokra- tai vastikereskontrasta.
- Tiedot vuokranantajan itse suorittamista perintätoimista, kuten lähetetystä maksumuistutuksesta ja siitä veloitetuista kuluista.
On tärkeää antaa perintätoimistolle kaikki tarvittavat tiedot, jotta prosessi etenee mahdollisimman sujuvasti. Jos vuokranantaja tai taloyhtiö on jo lähettänyt maksumuistutuksia tai yrittänyt neuvotella maksusuunnitelmasta, tulee näistä ilmoittaa perintätoimistolle. Myös velallisen henkilö- ja yhteystiedot sekä tapausta koskevat muut mahdolliset tiedot kannattaa toimittaa, jotta perintätoimisto voi arvioida tilanteen nopeasti ja valita oikean lähestymistavan saatavan perintään.
Miten vuokranmaksu tai vastikkeet saadaan hallintaan?
Kun perintä on saatu käyntiin, on tärkeää selvittää maksuviivästyksien syy. Jos vuokranmaksun viivästyminen oli tilapäinen ongelma, ei vuokralaisesta välttämättä kannata luopua. Yksi ratkaisu voi olla perintätoimiston neuvottelema vapaaehtoinen maksusuunnitelma. Jos maksusuunnitelma ei pidä ja vuokralaisen maksukyvyttömyys jatkuu, voidaan vuokrasopimus irtisanoa tai purkaa.
Vuokrasopimuksen irtisanominen tapahtuu sopimusehtojen mukaisesti, mutta purkaminen voidaan tehdä, jos vuokralainen on jättänyt usean kuukauden vuokrat maksamatta. Purkamisen yhteydessä voi myös hakea häätöä, joka toimitetaan ulosottoviranomaisen kautta. Purkamisen ja häädön yhteydessä on tärkeää, että vuokranantaja noudattaa lakisääteisiä vaatimuksia, ja että asia hoidetaan lain edellyttämällä, asianmukaisella tavalla.
Ennaltaehkäisy ja toimintasuunnitelma
Ennaltaehkäisy on paras keino välttää vuokra- ja vastikevelkojen perintää. Tässä muutama vinkki:
- Vuokravakuus (takuuvuokra) voi kattaa maksamattomat vuokrat sopimuksen päättyessä. Vuokravakuus voi toimia turvana, jos vuokralainen ei maksa vuokria loppuun sopimuksen päätyttyä. Oikeudesta kuitata vuokravakuutta maksamattomiin vuokriin tai vuokrasopimuksen ehtojen täyttämiseksi täytyy aina mainita vuokrasopimuksessa.
- Tarkista vuokralaisen luottotiedot ennen sopimuksen tekemistä, jotta voit arvioida vuokralaisen taloudellisen tilanteen. Luottotietojen tarkistus vähentää velkojen riskiä ja auttaa vuokranantajaa valitsemaan taloudellisesti vakaan vuokralaisen.
- Seuraa vuokranmaksuja säännöllisesti, jotta ongelmat voidaan havaita ajoissa. Jos vuokralainen ei maksa vuokraa ajallaan, on hyvä olla heti yhteydessä perinnän ammattilaiseen.
Vuokrasopimuksen voi laadituttaa tai tarkastuttaa juridiikan ammattilaisella. Näin varmistat, että sopimus on laadittu oikein ja siinä on maininnat keskeisistä ehdoista, kuten vuokravakuuden käyttöoikeudesta.
On tärkeää, että vuokranantajalla on tehokas ja selkeä systeemi vuokrien valvomiseksi sekä suunnitelma maksamattomien vuokrien varalle. Näin vältytään epäselvyyksiltä, tarpeettomilta viivästyksiltä ja tehostetaan vuokra- tai vastikesaatavien hallintaa.
B.plan Extranet-palvelulla seuraat perinnän tilaa
B. planin Extranet-palvelu on suunniteltu kaikille velkojille, mutta se on erityisen kätevä isännöintiyrityksille ja muille toimitila-ammattilaisille, jotka hallinnoivat useita perintätoimeksiantoja, tiloja tai taloyhtiöitä samanaikaisesti. Palvelu tarjoaa kätevän alustan, jossa toimeksiantaja voi seurata perinnän etenemistä ja velkasaldoa, kirjata suorituksia sekä noutaa kirjanpitokelpoisia tilitysraportteja.
Tunnukset Extranetiin toimitetaan ensimmäisen perintätoimeksiannon jättämisen yhteydessä. Tunnukset ovat asiakaskohtaisia, mutta niitä voidaan toimittaa useampia, esimerkiksi isännöitsijälle, reskontranhoitajalle, kirjanpitäjälle tai muulle toimeksiantajan ilmoittamalle kolmannelle osapuolelle. Tunnuksilla pääsee tarkastelemaan tietyn asiakkaan, esimerkiksi tietyn taloyhtiön, yrityksen tai muun toimeksiantajan, kaikkien perittävien saatavien tilannetta.
Apua vuokra- tai vastikesaatavien perintään
Kun tarvitset tehokasta ja asiantuntevaa apua maksamattomien vuokrien tai vastikkeiden perintään, ota B. planin perintäpalvelut avuksesi. Tarjoamme asiakkaillemme nopeaa ja asiakaslähtöistä palvelua, joka auttaa kotiuttamaan suorittamattomat saatavat ilman turhia viivästyksiä. Ota yhteyttä ja jätä huoli perinnän toteuttamisesta meille.
Vinkki: Jos kaipaat lisää informaatiota perinnästä, lue aikaisempi blogimme vapaaehtoisen ja oikeudellisen perinnän prosessista.